Dostupni linkovi

Letonija će SAD izručiti hakera


Letonska vlada odobrila je u utorak izručenje Denisa Kalovskisa, koga su SAD optužile da je učestvovao u kreiranju virusa kojim je zaraženo više od milion kompjutera širom sveta, uključujući mnoge i u NASA, što je omogućilo hakerima da ukradu milione dolara sa bankovnih računa žrtava.

Američke vlasti optužile su ranije ove godine Kalovskisa (1985), zajedno sa osumnjičenima iz Rusije i Rumunije, da su učestvovali u kreiranju virusa Goci, u zaveri koja je počela 2005.

Kada je taj kompjuter napao kompjutere žrtava, uz pomoć njega su hakeri uspeli da ukradu lozinke i informacije o bankovnim računima. Mnogi Letonci su se žestoko protivili ideji izručenja Kalovskisa, jer se on suočava sa kaznom od 67 godina u zatvoru, ukoliko bude proglašen krivim u SAD.

Advokat Kalovskisa najavio je letonskim medijima da će se žaliti na odluku vlade Evropskom sudu za ljudska prava, kako bi sprečio izručenje. Nije poznato kada bi Letonac mogao da bude izručen, ali je portparolka Ministarstva pravosuđa rekla za agenciju AP da će za to biti potrebno najmanje nekoliko dana.
XS
SM
MD
LG