Dostupni linkovi

Vulin: Nismo približili stavove oko jezera GazivodeDirektor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Aleksandar Vulin izjavio je danas da Beograd i Priština nisu približili stavove oko jezera Gazivode, u okviru pregovora o energetici.

"Priština polazi od pretpostavke da sve njima pripada i to Beograd ne može i neće prihvatiti", rekaao je Vulin tokom posete Leposaviću.

To je, kako je istakao, veoma udaljeno od realnosti jer se jedna trećina Gazivoda nalazi na prostoru Opštine Novi Pazar, a prilikom pravljenja tog veštackog jezera je "potopljeno na desetine srpskih sela i desetine hektara srpske zemlje da bi se napunilo 37 kilometara vode".

"Po briselskom sporazumu Srbija ima pravo na svoju imovinu a država je spremna da sve što joj pripada da Zajednici srpskih opština, a ne Prištini", rekao je Vulin.

Voda iz veštačkog jezera Gazovode, koje se jednom trećinom nalazi na teritoriji centralne Srbije, a dve trećine na severu Kosova, koristi se i za rashlađivanje Termoelektrane "Obilić".

Savetnik zamenice premijera Kosova je Dren Zeka je ranije rekao da će se sa Srbijom razgovarati o pitanjima energetike,ali ne i o "bogatstvima i imovini Kosova".

"Pitanje jezera Gazivode neće biti na stolu tokom razgovora, zato što je naša strana jasno stavila do znanja da se o imovini ne može razgovarati", rekao je Zeka i dodao da je to i stav Evropske unije.
XS
SM
MD
LG