Dostupni linkovi

Japan predstavio svoj najveći ratni brod od 1945.Japan je danas predstavio svoj najveći ratni brod od Drugog svetskog rata, nosač helikoptera sa pistom dugom skoro 250 metara, dizajniran za 14 helikoptera.

Japanski zvaničnici su naveli da će brod biti korišćen za nacionalnu odbranu, posebno od dejstava podmornica i u nadgledanju granične oblasti, kao i za transport osoblja i zaliha prilikom eventualnih prirodnih katastrofa, poput razarajućeg zemljotresa i cunamija 2011.

Mada je brod, koji je tehnički razarač, u funkciji od 2009, predstavljen je u trenutku kada su Japan i Kina u sporu oko nekoliko malih ostrva između južnog Japana i Tajvana.

Već mesecima, brodovi obe zemlje sprovode patrole oko spornih ostrva, koja se u Japanu zovu Senkaku, a u Kini Đaojutai.

Tenzije zbog tih ostrva, ali i kineska pojačana potrošnja na odbrambenu i vojnu modernizaciju, uticali su na sve više poziva u Japanu da ta zemlja poboljša svoje mornaričke i vazduhoplovne snage.

Neki stručnjaci smatraju da bi novi japanski brod u budućnosti mogao da bude korišćen za lansiranje borbenih aviona ili drugih letelica koje imaju sposobnost da poleću vertikalno, što bi bilo svojevrsno odstupanje od dosadašnje politike, jer Tokio do sada nije radio na proizvodnji vlastitih nosača aviona, zbog ustavnih ograničenja, koja zabranjuju njegovoj vojsci da ima napadačku ulogu.

Japan je, međutim, saopštio da nema nameru da brod koristi u te svrhe.

Brod nema katapulte za lansiranje borbenih aviona, niti poletno-sletnu stazu.
XS
SM
MD
LG