Dostupni linkovi

EK traži od Hrvatske promenu spornog zakonaHrvatska mora do 23. avgusta da preda Evropskoj uniji tačan rok do kojeg će uskladiti zakon o evropskom nalogu za hapšenje s evropskim zakonodavstvom, izjavila je danas za agenciju Hina portparolka evropske komesarke za pravosuđe Mina Andreeva.

Hrvatska je krajem juna donela zakon o evropskom nalogu za hapšenje, kolokvijalno nazvan "Lex Perković" kojim primenu naloga ograničava na zločine počinjene pre avgusta 2002. godine.

Hina podseća da je zakon nazvan tako zbog sumnje da se njime štiti Josip Perković, nekadašnji pripadnik UDBE, jugoslovenskih a posle i hrvatskih tajnih službi, koga nemačko pravosuđe želi da ispita u vezi s ubistvom Stjepana Đurekovića u toj državi.

Komesarka za pravosuđe Vivijan Reding je u pismu hrvatskom ministru pravosuđa Orsatu Miljeniću krajem jula napisala da ono što je Hrvatska učinila 28. juna, usvajanjem amandmana na zakon o evropskom nalogu za hapšenje, nije u skladu s evropskim zakonodavstvom i da to treba da koriguje, kazala je portparolka Andreeva.

Ministarstvo pravosuđa primilo je pismo komesarke Reding, ali ga nije spremno komentarisati, rekao je Hini portparol tog ministarstva Sergej Abramov.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG