Dostupni linkovi

Ubijen sveštenik koji je branio Pusi rajot



Jedan ruski pravoslavni sveštenik koji je pozivao na oslobađanje članica pank grupe Pusi rajot, ubijen je u Pskovu, saopštila je danas ruska policija.

"Telo sveštenika Pavela Adeljgejma pronađeno je sinoć u Pskovu sa povredama nanetih nožem", u blizini crkve, rečeno je agenciji Frans pres u policiji u tom gradu.

Prema istrazi, sveštenika (75) je ubio mladić sa psihičkim problemima kome je on pružio utočište. Mladić (1986) je hospitalizovan pošto je, nakon ubistva, i sebi naneo povrede nožem, dodaju izvori iz istrage.

Policija nije povezala to ubistvo sa stavovima sveštenika koji je u više navrata kritikovao crkvene vlasti, ali je ono izazvalo žestoku polemiku u javnosti.

"Ubijen je poslednji slobodni sveštenik Moskovske patrijaršije", napisao je arhiđakon Andrej Kurajev, jedan od najpoznatijih pravoslavnih blogera.

Nadežda Tolokonjikova, Marija Aljohina i Jekatarina Samucevič osuđene su 17. avgusta 2012. na po dve godine zatvora za huliganstvo, pošto su u februaru u hramu Hrista Spasitelja izvele performans u okviru kojeg su otpevale pesmu "Bogorodice, Putina progoni".

Pošto su uložile žalbu, presuda Tolokonjikovoj i Aljohinoj je potvrđena, a Jekatarina Samucevič osuđena je na uslovnu kaznu.
XS
SM
MD
LG