Dostupni linkovi

SAD naredile evakuaciju građana iz Jemena


the U.S. embassy in Sanaa

Američki Stejt department naredio je danas evakuaciju svojih građana i osoblja iz Jemena, zbog pretnji terorističke organizacije Al Kaide.

U saopštenju se navodi da je zbog "produžene pretnje mogućeg terorističkog napada" naređeno napuštanje Jemena onima čiji ostanak nije neophodan.

U upozorenju za putovanja navodi se da bi američki građani koji borave u Jemenu trebalo da napuste zemlju, jer je nivo bezbednosne pretnje "izuzetno visok".

Američke vlasti su odluku o zatvaranju 19 ambasada na Bliskom istoku i u Africi doneli na osnovu tajne poruke koju su presreli između vođe Al Kaide Ajmana al-Zavahrija i njegovog zamenika u Jemenu Nasera al-Vahišija, o velikom terorističkom napadu.

Američki obaveštajni zvaničnik i diplomata na Bliskom istoku izjavili su agenciji Asošiejted pres da je poruka Al Zavahrija zabeležena pre nekoliko sedmica i prvobitno se mislilo da je usmerena na jemenske mete.

Pretnja je zatim proširena na američke i druge zapadne objekte u inostranstvu, rekli su neimenovani zvaničnici i dodali da bi meta mogla da bude jedna ambasada, više predstavništva ili neki drugi objekti.

U pitanju je velika zavera u završnoj fazi, rekli su zvaničnici.

Portparolka Stejt departmenta Džen Paski izjavila je u ponedeljak da će američka diplomatska predstavništva u 19 gradova u muslimanskim zemljama biti zatvorena do kraja nedelje zbog mogućih napada Al Kaide.
XS
SM
MD
LG