Dostupni linkovi

Turska: Počeo proces pripadnicima pučističke mreže Ergenekon


Suđenje pripadnicima pučističke mreže Ergenekon, optužene za pokušaj vojnog udara protiv islamsko-konzervativne vlade, počelo je u Silivriju, blizu Istanbula, u prisustvu nekoliko stotina demonstranata.

Nekoliko desetaka optuženih, među kojim ima generala, novinara i nekoliko šefova podzemlja, optuženi su 2007. godine, a sudi im se od oktobra 2008. godine u okviru procesa koji je laička opozicija osudila kao lov na vještice kojim se željelo prekinuti kritiziranje vlade i premijera Redžepa Tajipa Erdoana, podsjeća agencija AFP.

Nekoliko stotina policajaca blokiralo je u ponedjeljak ujutro ulice koje vode prema sudu. Samo je advokatima, parlamentarcima i novinarima dozvoljen ulazak u sud.

Optužnica traži teške kazne protiv 64 navodna pučista koji treba da odgovaraju za "pokušaj nasilnog rušenja ustavnog poretka".

Vojska, koja je decenijama bila čuvarica laičkih vrijednosti Republike Turske svrgnula je tri vlade izabrane od 1960. godine i prisilila jednu proislamističku vladu na ostavku 1997. godine.
XS
SM
MD
LG