Dostupni linkovi

UN zabrinute zbog egzodusa žena i djece iz Homsa


Ujedinjene nacije u subotu su izrazile zabrinutost egzodusom žena i djece iz sirijskog grada Homsa, tražeći od svih strana u sukobu da omoguće pristup za oko 400.000 civila zarobljenih borbama.

- Situacija sa ženama i djecom u sirijskom gradu Homsu rapidno se pogoršava - navodi UNICEF u saopćenju, dodajući da "novi kontrolni punktovi spriječavaju ulazak dodatnih osnovnih potrepština" u kvart Al-Waer.

- Zar se ne mogu sve strane u sukobu složiti da nevine žene i djeca u Homsu, i širom Sirije, trebaju biti pošteđeni svih mogućih patnji? - upitao je izvršni direktor UNICEF-a Anthony Lake.

- Oko 400.000 civila, većinom žena i djece, koji su bili prisiljeni da pobjegnu iz drugih kvartova Homsa i pronašli su utočište u Al-Waeru, "sada živi u djelimično izgrađenim zgradama, školama i drugi javnim ustanovama" - izjavio je Lake.

Situacija u njima se, međutim, pogoršala, uz izvještaje o svakodnevnim sukobima i raketnim i minobacačkim napadima koji izazivaju brojne žrtve - dodao je on.

UNICEF je saopćio da je zajedno s ostalim humanitarnim agencijama distribuirao osnovne potrepštine i da je osigurao pristup vodi civilima koji bježe pred borbama.
XS
SM
MD
LG