Dostupni linkovi

Ovaj mjesec novi krug izraelsko-palestinskih razgovora


Novi krug direktnih izraelsko-palestinskih razgovora održat će se u regiji tokom druge sedmice augusta, saopćila je u subotu šefica izraelskog pregovarčkog tima Tzipi Libni, koja je ujedno i ministrica pravde.

- Te rasprave koje su počele u Washingtonu nastavit će se tokom druge sedmice augusta i održat će se u regiji - izjavila je Livni za privatnu televizijsku stanicu Channel 10.

Kazala je da će se razgovori održati na prostoru između Izraela i Palestinskih teritorija i da će prvih 104 palestinskih zatvorenika biti oslobođeno prije nastavka pregovora.

- Ako nakon osam mjeseci uvidimo da je sporazum na pomolu i da je potrebno više vremena, mi ćemo nastaviti. Ako se rasprave, međutim, ne pokažu ozbiljnim, to ćemo znati za mjesec dana - kazala je.

U srijedu je Livni izjavila da je "ohrabrena" prvim krugom direktnih razgovora s Palestincima održanim u Washingtonu početkom ove sedmice, nakon što su višemjesečni diplomatski napori uz američko posredovanje završili trogodišnjim prekidom.

- Bila sam ohrabrena nakon napuštanja prvog sastanka. To je bio događaj u kojem je prevladala neka vrsta uzbuđenja, ali također i nade - izjavila je ona za Izraelski vojni radio.
XS
SM
MD
LG