Dostupni linkovi

Njemačka ukinula sporazum iz Hladnog ata


Njemačka je ukinula sporazum sa SAD i Velikom Britanijom iz hladnog rata i tako odgovorila na operacije elektronskog prisluškivanja.

"Otkazivanje administrativnih sporazuma, kojem smo težili u proteklih nekoliko sedmice, neophodno je. To je posljedica nedavnih diskusija o zaštiti lične privatnosti", navodi se u saopštenju njemačkog ministra inostranih poslova Gvida Vestervelea.

Sporazum između Njemačke, SAD i Velike Britanije datira iz 1968/9. godine i otkazivanje je više simbolično.

Iskustva Njemačke sa masovnim praćenjem pod komunističkim i nacističkim režimima čine ovu zemlju posebno osjetljivim prema pitanju kršenja prava na ličnu privatnost i zbog toga su uvedeni snažni zakoni za zaštitu privatnosti.

Otkazani sporazum davao je prava zapadnim zemljama, čiji su vojnici stacionirani u Zapadnoj Njemačkoj, da zahtijevaju operacije špijunaže radi zaštite svojih snaga.

Detalje o programima za prisluškivanje, uključujući transatlantske saveznike, medijima je dostavio nekadašnji službenik Centralne obavještajne agencije /CIA/ Edvard Snouden.

Objavljivanje podataka izazvalo je negodovanje širom Njemačke.

Neimenovani njemački zvaničnik rekao je agenciji Asošijejted pres da sporazum nije aktiviran od okončanja hladnog rata i priznao je da odluka neće imati nikakvog uticaha na trenutnu obavještajnu saradnju.

Forin ofis je saopštio da sporazum nije bio u upotrebi od 1990. godine.

Zvaničnik njemačkog Savjeta za strane odnose Hening Rike istakao je da je Berlin morao da učini nešto da bi domaća javnost uvidjela da je afera sa prisluškivanjem shvaćena ozbiljno.
XS
SM
MD
LG