Dostupni linkovi

Muslimansko bratstvo kritikuje KerijaEgipatski politički pokret "Muslimansko bratstvo" danas je kritikovalo izjave američkog državnog sekretara Džona Kerija, koji je rekao da je vojska "vraćala demokratiju" kada je sa vlasti svrgnula predsednika Muhameda Morsija.

"SAD su zemlja koja govori o demokratiji i ljudskim pravima, a potom izjave nešto slično. Nadam se da će ponovo razmotriti stav i izmijeniti ga", rekao je funkcioner ovog pokreta Muhamed Ali Bišr agenciji Rojters.

Mursi, koji je član "Muslimanskog bratstva", postao je prvi slobodno izabrani egipatski lider na izborima u junu 2012. godine. Sa vlasti je svrgnut 3. jula i zamenjen je prelaznom vladom, koju podržava vojska.

Vašington je juče snažno podržao novo egipatsko rukovodstvo, kada je Keri rekao da je egipatska vojska "vraćala demokratiju" svrgavanjem Morsija.

"Više miliona Egipćana zatražilo je intervenciju vojske, jer su strahovali da će zavladati haos i nasilje. Prema našoj proceni, vojska do sada nije preuzela vlast", rekao je Keri pakistanskim medijima.

Bišr smatra da SAD svojim stavom zanemaruju volju egipatskog naroda.

I Turska je kritikovala Kerijevu izjavu.
XS
SM
MD
LG