Dostupni linkovi

Kuči: Nema produžetka roka važenja amnestijeRok u kome važi Zakon o amnestiji na Kosovu neće biti produžen, odnosno ona će važiti samo za dela učinjena do 20. juna, najavili su danas kosovski zvaničnici.

Zamenik premijera i ministar pravde Kosova Hajredin Kuči je za dnevnik Koha ditore izjavio da nijedno delo učinjeno nakon 20. juna neće biti amnestirano.

Koha ditore ocenjuje da na severu gde su Srbi većina i dalje deluju paralelne naoružane strukture iz oblasti bezbednosti i pripadnici tajnih službi, postavljene su barikade na Ibarskoj magistrali i onemogućeno je kretanje pripadnika Euleksa i Policije Kosova prema prelazima Jarinje i Brnjak.

Ta barikada postavljena je nakon hapšenja dvojice Srba u selu Rudare u ponedeljak.

Zakon o amnestiji još nije stupio na snagu jer je podnet zahtev da ga oceni Ustavni sud Kosova. Ustavni sud ima rok od 60 dana da donese odluku o zahtevu opozicionog pokreta Samoopredeljenje.

Srpski zvaničnici navode da je taj zakon od ključne važnosti za sprovođenje Briselskog sporazuma jer, pre svega, amnestira Srbe koji su radili u institucijama Srbije na Kosovu.
XS
SM
MD
LG