Dostupni linkovi

Afrička Unija: Izbori u Zimbabveu bili slobodini i pošteni



Predsednički i parlamentarni izbori u Zimbabveu bili su "slobodni, pošteni i transparentni", izjavio je u petak čelnik posmatračke misije Afričke unije, bivši nigerijski predsednik Olusegun Obasanjo.

On je kazao da incidenti prijavljeni tokom glasanja u sredu "nisu mogli promeniti ishod izbora", javlja BBC.

Stranka ZANU-PF predsednika Roberta Mugabea saopštila je da je pobedila na izborima, koje je premijer Morgan Tsvangirai osudio kao "veliku farsu".

Glasači su u sredu birali predsednika države i 210 poslanika i lokalnih odbornika. Zimbabveanska izborna komisija (ZEC) ima pet dana da objavi rezultate izbora.

Prvi zvanični rezultati izbora za nacionalnu skupštinu pokazuju da ZANU-PF ima prednost pred Tsvangirajievim Pokretom za demokratske promjene (MDC).

Portparol ZANU-PF Rugaro Gumbo izjavio je da očekuje da će Mugabe - koji se nadmeće za sedmi mandat - osvojiti najmanje 70 posto glasova na predsedničkim izborima

ZANU-PF i MDC od 2009. godine pod pritiskom međunarodne zajednice ušli su u koalicionu vladu, na osnovu sporazuma kojim je okončano nasilje koje je izbilo nakon izbora održanih godinu dana ranije.
XS
SM
MD
LG