Dostupni linkovi

BiH želi uvid u Titove sefovePomoćnik ministra finansija BiH u Sektoru za sukcesiju imovine bivše SFRJ, Zenit Kelić, rekao je da će predstavnici BiH u Zajedničkom komitetu za raspodelu imovine bivše SFRJ insistirati na obelodanjivanju svih činjenica vezanih za sadržaj sefova Josipa Broza Tita.

Kelić je za sarajevski Dnevni avaz rekao da će se ovo pitanje naći na dnevnom redu sastanka Zajedničkog komiteta zakazanog za 16. i 17. septembar u Sarajevu.

"Ukoliko se pokaže tačnom informacija da je zlato pronađeno u sefovima deo nekadašnjih državnih rezervi, ono pripada svim bivšim jugoslovenskim republikama, danas samostalnim državama", izjavio je Kelić, dodajući da su predstavnici Slovenije već potvrdili dolazak na sastanak.

List navodi da se pretpostavlja da je u sefovima nekadašnjeg predsednika SFRJ Josipa Broza Tita u Narodnoj banci Srbije (NBS), otvorenim u aprilu, pronađeno mnogo više zlata od količine od 30 kilograma.

Zasad nema zvaničnih informacija o pronađenim vrednostima, jer tročlana državna komisija, koja je u ime predsednika Srbije Tomislava Nikolića otvorila sefove, tri meseca pošto je izvršila uvid u Titove dragocenosti nije objavila njihov sadržaj, navodi sarajevski dnevnik.

Kelić je potvrdio da je BiH već tražila od Srbije podatke o sadržaju sefova, ali da nisu dobili odgovor od savetnika predsednika Srbije i predstavnika u Zajedničkom komitetu za sukcesiju Olivera Antića.
XS
SM
MD
LG