Dostupni linkovi

Ambasade SAD neće raditi u nedelju zbog pretnji



SAD će u nedelju zatvoriti nekoliko svojih ambasada i konzulata, uglavnom u zemljama Bliskog istoka, zbog nedefinisanih bezbednosnih pretnji.

Portparolka Stejt departmenta Mari Harf izjavila je da će se odluka o zatvaranju predstavništava primeniti u svim ambasadama i konzulatima koji inače rade nedeljom, preneo je Bi-Bi-Si.

Nedelja je radni dan u muslimanskim zemljama. Američka diplomatska predstavništva u drugim delovima sveta ne rade nedeljom.

"Dali smo upustva svim američkim ambasadama i konzulatima koje bi normalno bili otvoreni u nedelju da suspenduju poslove, posebno 4. avgusta", izjavila je Harf, dodajući da će predstavništva možda biti zatvorena još neki dan.

Stejt department je, po njenim rečima, dobio informaciju zbog koje su preduzeti ti "koraci iz predostrožnosti".

Po izveštaju televizije Si-Bi-Es njuz, među zemljama u kojima će biti zatovrena predstavništva su Bahrein, Izrael, Jordan, Kuvajt, Libija, Oman, Katar, Saudijska Araija, Jemen, Avgaistan i Bangladeš.

Ambasade SAD su često meta napada demonstranata. Tokom nereda u Libiji prošle godine, u napadu na američki konzulat u Bengaziju 11. septembra poginula su četiri Amerikanca, ukljucujući ambasadora Kristofera Stivensa.
XS
SM
MD
LG