Dostupni linkovi

Nastavljaju se protesti Morsijevih pristalica


Protest Morsijevih pristalica, 1. avgust 2013.

Pristalice svrgnutog predsednika Egipta Muhameda Morsija za danas planiraju nove proteste, pa postoji bojazan od obnavljanja nasilja. Policija se pripremila da ih rastera, a međunarodna zajednica apeluje na uzdržanost.

Američki državni sekretar Džon Keri je izjavio da je svrgavanje Morsija -prvog egipatskog demokratski izabranog predsednika, 3. jula u vojnom puču bio zahtev miliona gradjana te zemlje. "Milioni i milioni ljudi, koji su se plašili haosa i nasijla, tražili su od vojske da interveniše i vojska je intervenisala. Zemljom upravlja civilna vlada i oni, zapravo, obnavljaju demokratiju", rekao je Keri za pakistansku televiziju "Geo".

Portparolka Alijanse protiv puča Ala Mustafa izjavila je da će demonstranti nastaviti sa mirnim protestima protiv "državnog udara". Morsijeve pristalice su odbacile raniju ponudu egipatskog ministarstva unutrašnjih poslova da im bude omogućen "bezbedan izlaz" ako odmah napuste protestne kampove u Kairu, dok policija razmatra kako da sprovede naređenje prelazne vlade da odmah okonča proteste.
XS
SM
MD
LG