Dostupni linkovi

Papa osuđuje kulturu odbacivanjaPapa će u svojoj prvoj poruci mira osuditi "kulturu odbacivanja" i založiti se za "kulturu
zbližavanja", objavio je danas Vatikan.

Papa je danas objavio da će "Bratstvo, oslonac i put ka miru" biti tema 47. Svetskog dana mira. Taj dan se proslavlja prvog dana u godini, a papina poruka biće prosleđena crkvama.

"Kultura ličnog blagostanja dovodi do gubitka osećanja odgovornosti i bratskih odnosa. Drugi se, umesto da budu 'kao mi', pojavljuju kao protivnici i neprijatelji i često se tretiraju kao objekti", piše u tekstu u kojem se najavljuju papine poruke.

Papa će ukazati i da "nije neuobičajeno da se na siromašne često gleda kao na teret, kao na prepreku za razvoj". "U najboljem slučaju, na njih se gleda kao na one koji dobijaju pomoć", piše u poruci.

"Bratstvo, kao poklon i zadatak koji dolazi od Boga Oca, poziva nas da budemo solidarni protiv nejednakosti i siromaštva koji podrivaju društveno tkivo, da brinemo o svakome, posebno o najslabijima i najbespomoćnijima, da ih volimo kao sebe same", piše još u tekstu.

Papa Franja izabran je 13. marta za 266. poglavara Rimokatoličke crkve, a ovo će mu biti prva poruka povodom Svetskog dana mira.
XS
SM
MD
LG