Dostupni linkovi

Veselinoviću pritvor, Repić pušten na slobodu


Serbs from northern Kosovo held a rally in Belgrade

Sudsko veće sastavljeno od Euleksovih sudija u Višem sudu u severnoj Mitrovici odredilo je danas pritvor do mesec dana Žarku Veselinoviću dok je Slobodan Repić pušten na slobodu, ali će se protiv njega voditi istražni postupak.

"Sud je smatrao da je postojala sumnja, ali da nije dostigla nivo osnovane sumnje, da su osumnjičeni izvršili krivična dela saučesništva u pokušaju teškog ubistva za šta se sumnjiče, uzimajući u obzir ranu fazu istrage. Međutim, postoji osnovana sumnja da je Žarko Veselinović bio u posedu oružja kada je uhapšen 29. jula", navodi se u saopštenju.

Sudija je, kako se navodi, smatrao da postoji dovoljan rizik od toga da Veselinović ometa dokaze, posebno imajući u vidu da je za vreme pritvora kontaktirao treće stranke i upozorio ih o krivičnom postupku.

Pored toga, sudija je utvrdio da postoji rizik od bekstva zbog pokušaja da izbegne hapšenje 29. jula, naveo je Euleks.

Tužilaštvo i optuženi imaju 24 časa od dostavljanja odluke da ulože zalbu.

Pripadnici Euleksa i Kosovske policije uhapsili su 29. jula u Rudaru Slobodana Repića koji se dovodi u vezu sa ranjavanjem Dušana Milosavljevića, zamenika direktora Administrativne kancelarije Vlade Kosova u Kosovskoj Mitrovici, decembra 2012. godine.

Advokat Ljubomir Pantivić je ocenio da je neobična odluka suda da odredi pritvor Veselinoviću.

"Takav slučaj se na području Kosova nije dogodio bar u poslednjih deset godina. Za to delo se izriče novčana kazna. Sud je iz nekog razloga, iako je odbačen sumnja za pokušaj ubistva, odlučio da zbog jednog pištolja odredi Veselinoviću jednomesečni pritvor”, rekao je Pantović.

Odmah posle hapšenja Veselinovića i Repića Srbi su blokirali magistralni put Priština - Raška u Rudaru, koje nisu uklonjene ni danas, najavljujući da će radikalizovati blokade puteva na severu Kosova u sve četiri opštine.
XS
SM
MD
LG