Dostupni linkovi

Erikson: Devet milijardi mobilnih pretplatnika do 2018.



Broj pretplatnika mobilne telefonije u svetu premašiće devet milijardi do 2018. godine, objavila je danas multinacionalna telekomunikaciona kompanija Erikson (Ericšon).

Kako se navodi, prema novoj Eriksonovoj studiji "Mobiliti report" (Mobility), mobilni širokopojasni internet (broadband) je u prvom kvartalu ove godine imao 1,7 milijardi pretplatnika, dok će njihov broj do 2018. godine porasti za sedam milijardi.

Očekuje se da će "pametni" mobilni telefoni i dalje biti najdominantniji mobilni broadband uređaji, ističe Erikson.

Očekuje se i veći porast pretplatnika na mobilnim računarima i na tabletima.

Prema studiji "Mobiliti report", u 2012. broj pretplatnika je bio oko 300 miliona dok se u 2018. očekuje porast do 850 miliona, što će, kako se ističe, premašiti broj pretplatnika fiksnog širokopojasnog interneta.

Kako se navodi, većinu pretplatnika u mobilnoj telefoniji i dalje čine korisnici "običnih" telefona.

Penetracija "pametnih" telefona će, ocenjuje se, nastaviti rapidno da raste, dok će se upotreba običnih mobilnih telefona polako smanjivati sa današnjih pet milijardi na četiri milijarde pretplatnika u 2018.

Situacija u regionima u svetu i dalje će se razlikovati drastično, navodi Erikson i dodaje da će u 2018. gotovo svaki pretplatnik u Zapadnoj Evropi i Severnoj Americi imati "pametni" mobilni telefon, dok će takav uređaj imati samo 40 do 50 procenata pretplatnika na Bliskom istoku i u Africi.
XS
SM
MD
LG