Dostupni linkovi

Pokrenuti pregovori Izraela i Palestinaca


Američki predsednik Barak Obama pozdravio je u ponedeljak obnovu mirovnih razgovora između Izraela i Palestine, pozvavši obe strane da u pregovore uđu pošteno i u dobroj veri.

Obama se zahvalio prvom čoveku Stejt departmenta Džonu Keriju koji je mirovni proces pokrenuo sa mrtve tačke posle tri godine zastoja.

"Najteži deo posla je ispred nas, i ja se nadam da će Izraelci i Palestinci pristupiti razgovorima u dobroj veri", rekao je američki lider i dodao da je zadovoljan što su izraelski premijer Benjamin Netanijahu i palestinski predsednik Mahmud Abas prihvatili poziv za pregovore.

"Ovo je ohrabrujući prvi korak napred, a SAD su spremne da ih podrže tokom pregovore, sa ciljem da se dođe do dve države, koje će živeti jedna pored druge mirno i bezbedno", zaključio je Obama.

Izraelski izaslanici, ministarka pravde Cipi Livni i Isak Molho doputovali su ranije danas u Njujork i sastali se sa generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom da ga obaveste o procesu koji je doveo do obnove pregovora i da traže njegovu podršku da se spreče jednostrane akcije u svetskoj organizaciji dok traju pregovori.
XS
SM
MD
LG