Dostupni linkovi

Potvrđena većina tačaka optužnice protiv Ljimaja


Osnovni sud u Prištini je odlučujući o zahtjevu za odbacivanje optužnice protiv Fatmira Ljimaja u tzv. slučaju Ministarstva transporta, pošte i telekomunikacija potvrdio većinu tačaka optužnice i odlučio da slučaj nastavi sa glavnim pretresom.

Predmet se odnosi na navodne koruptivne radnje u tom ministarstvu u periodu od 2008. do 2010.

Sud je našao dovoljno dokaza za osnovanu sumnju da su osumnjičeni Fatmir Ljimaj, bivši ministar saobraćaja i transporta, Nedžat Krasnići, bivši šef nabavke u ministarstvu, i Endrit Šalja, bivši šef kabineta i politički savjetnik Ljimaja, osnovali organizovanu kriminalnu grupu koja je počinila teška krivična dela zloupotrebe službenog položaja i primanja mita.

Sud je potvrdio tačku optužnice koja se odnosi na neprijavljivanje novca primljenog u izbornoj kampanji protiv Fatmira Ljimaja, jer je nađeno dovoljno dokaza da osumnjičeni nije prijavio novac koji je dobio kao donaciju političkoj kampanji tokom njegove izborne kampanje 2007.

Optužbu protiv Fatmira Ljimaja i Nedžata Kransićija za proneveru u službi i optužbu protiv Fatmira Ljimaja, Nedžata Krasnićija, Endrita Šalje i Fljorima Zuke za krivično delo sklapanja štetnih ugovora sud je odbacio, kao i optužbe pritiv Fatmira Ljimaja za pranje novca i neovlašćeno posedovanje, držanje ili upotrebu oružja.

Sud je u celosti odbacio optužbe protiv osumnjičenih Fjlorima Ljime, Demira Ljime i Ganija Zogaja i obustavio krivične postupke protiv njih za krivična djela organizovani kriminal i pranje novca, a protiv Gani Zogaj za krivično djelo ometanje dokaznog postupka i uništavanje i sakrivanje arhivskih materijala.

Kancelarija Specijalnog tužilaštva i odbrana imaju pravo da ulože žalbu na ovu odluku Apelacionom sudu.
XS
SM
MD
LG