Dostupni linkovi

Bh. žrtve traže od Brammertza istrage protiv Merona


U ime 15 udruženja žrtava zločina u Bosni i Hercegovini predsjednica Udruženja ''Pokret majke enklava Srebrenica i Žepa'' Munira Subašić i predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović zatražili su od glavnog haškog tužioca Sergea Brammertza da otvori istragu protiv predsjednika Haškog tribunala Theodora Merona od kojeg su žrtve ranije tražile da podnese ostavku zbog posljednjih događaja u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Žrtve istragu traže nakon što je sredinom proteklog mjeseca danski sudija u Haškom tribunalu Frederik Harhoff u pismu svojim kolegama, a čiji su sadržaj objavili mediji, iznio ocjenu da Haški sud ne dijeli pravdu, već provodi političke odluke.

U pismu se, Harhoff posebno osvrnuo na nedavne oslobađajuće presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, bivšem zapovjedniku Vojske Jugoslavije generalu Momčilu Perišiću, te šefu Službe državne bezbjednosti (SDB) Jovici Stanišiću i njegovom pomoćniku Franku Simatoviću.

Subašić za agenciju Anadolija kaže da čitav slučaj ne može ostati samo na riječima i da moraju odgovarati ili Meron, ili pak danski sudija Harhoff.

''Tražili smo od glavnog haškog tužioca da otvori istragu protiv Merona, jer neko mora odgovarati za ovo što se dešava u Haškom tribunalu'', rekla je ona.

Tahirović kaže da postoji proceduralna mogućnost da se otvori istraga protiv Merona podsjećajući na slučaj bivše glasnogovornice Haškog tužilaštva Florence Hartmann koja je odgovarala pred istim sudom.

"Mora se utvrditi jesu i navodi danskog sudije špekulacije ili istina. Postoji procedura za utvrđivanje odgovornosti'', podsjeća Tahirović.

Subašić i Tahirovića su proteklih dana primili sekretar suda John Hocking, glavni tužilac Serge Brammertz i, konačno, sudija čiju su ostavku tražili, predsjednik Tribunala Meron. Ističu da je susret sa Meronom bio najteži.

Tahirović je direktno pitao Merona da li će nakon svega podnijeti ostavku, što je haški sudija odbacio.

Tahirović je najavio da će bh. žrtve tražiti odgovore o radu Haškog tribunala i od generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Ban Ki-Moona, ali i od vlasti BiH.
XS
SM
MD
LG