Dostupni linkovi

Kreso će se razgovarati s pritvorenicima koji štrajkuju glađu


Predsjednica Suda Bosne i Hercegovine Meddžida Kreso
Predsjednica Suda Bosne i Hercegovine Meddžida Kreso izjavila je za agenciju Anadolija da će se sutra, 30. jula, vratiti na posao u Sud Bosne i Hercegovine, te da će posjetiti pritvorenike u Pritvorskoj jedinici u Sarajevu koji su sinoć stupili u štrajk glađu tražeći da ih upravo ona posjeti.

Kreso, koja se nalazi na bolovanju, danas nije imala informacije o početku štrajka glađu, a nisu joj poznati ni razlozi zbog kojih bi štrajk mogao biti započet.

Kako je potvrđeno iz Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine, devet pritvorenika Suda BiH stupilo je u štrajk glađu tražeći susret sa Kreso, ali nisu čak ni usmeno naveli razloge zbog kojih štrajkuju glađu, niti bilo kakve nepravilnosti na koje se žale.

"Ja ću sutra biti na poslu i otići ću do Pritvorske jedinice da vidim šta je razlog štrajka. Dakle, susrest ću se sa pritvorenicima koji štrajkaju'', kazala je Kreso.

Zasad se samo pretpostavlja da bi razlog štrajka moglo biti insistiranje pritvorenika da im se, a u skladu sa presudom Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u slučaju "Maktouf i Damjanović", sudi po blažem zakonu, odnosno da ne može doći do retroaktivne primjene strožeg zakona, to jeste aktuelnog Krivičnog zakona BiH iz 2003. godine.

Ministarstvo je, prenose lokalni mediji, poduzelo mjere za zaštitu zdravlja pritvorenika u štrajku.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG