Dostupni linkovi

Crna Gora:Odbor za ekonomiju odbio predloženi rebalans budžeta


Odbor za ekonomiju finansije i budžet nije dao zeleno svjetlo za vladin prijedlog rebalansa budžeta, kojim je predloženo da se međusobna dugovanja između EPCG i KAP-a, vrijedna 61 milion eura, prebiju na račun poreskih obveznika.

Za prijedlog Vlade glasalo je pet poslanika DPS-a, dok je sedam njih iz redova SNP-a, Demokratskog fronta, Pozitivne i Damir Šehović iz SDP-a, bilo protiv. Almer Kalač iz Bošnjačke stranke je bio uzdržan.

Ministar finansija Radoje Žugić kazao je da je prihvatljiva ideja da KAP i EPCG izmire dugovanje na rate, ali uz njihovu saglasnost.

Predsjednik Odbora i šef poslaničkog kluba SNP-a Aleksandar Damnajnović u intervjuu "Vijestima" predložo je rješenje po kojem bi KAP i EPCG dugovanja izmirili na rate, tempom koji bi naknadno bio dogovoren.

Poslanik SDP-a Damir Šehović kazao je da je Odbor direktora EPCG više puta tražio od izvršnog direktora tog preduzeća Enrika Malerbe da zaštiti interese kompanije zbog neizmirenja KAP-ovog duga za struju, ali je Žugić kazao da nema takvu informaciju.

Žugić je rekao da nema podatke da je neko iz Vlade omogućio EPCG da ne izmiruje obaveze prema državi te da bi to trebalo pitati druge institucije, ako je tačno.

"Ja nemam problem ni sa kakvom odgovornošću", dodao je Žugić.

Na pitanje poslanika DF-a Nebojše Medojevića da li je tačno da je ministar pravde Italije, koji je prije nekoliko dana bio u Crnoj Gori, prijetio da će se njihovi investitori (A2A i Terna) povući iz Crne Gore, Žugić je rekao da takve informacije do njega nijesu došle te da se sa tim zvaničnikom susjedne države nije sastajao.
XS
SM
MD
LG