Dostupni linkovi

Kambodžanska opozicija ne priznaje rezultate izbora


Opozicija u Kambodži je optužila za izbornu kradju premijera i pobednika nedeljnih
poslaničkih izbora, Huna Sena.

"Partija nacionalnog spasa Kambodže ne može da prihvati rezultate, pošto je utvrdjeno da je bilo dosta kršenja izbornih pravila", navela je najveća opoziciona stanka u saopštenju.

Ta stranka koju predvodi Sam Rainsi, zatražila je da se oformi komisija sastavljena od predstanika UN, Nacionalne izborne komisije, i predstavnika svih kambodžanskih partija, kako bi bila izvršena istraga o svim neregularnostima na jučerašnjim izborima.

Partija traži da komisija saopšti rezultate najkasnije do 31. avgusta.

Vladajuća Partija kambodžanskog naroda, na čelu sa Hun Senom koji vlada od 1985. godine, proglasila je u nedelju uveče pobedu na izborima. Ta stranka je navodno osvojila 68 mesta u Parlamentu, dok će opozicija imati 55 poslanika.

Izbori su obeleženi mnogobrojnim neregularnostima. Po izjavama gradjana, hiljade imena su nestale s biračkih spiskova, a mnogi su bili sprečeni da glasaju, pošto se ispostavilo da je neko već glasao u njihovo ime.

U Kambodži su juče održani poslanički izbori na kojima se i očekivala pobeda Hun Sena. On je bio toliko siguran u pobedu, da nije ni organizovao predizbornu kampanju, navodi Frans pres i dodaje da Hun Sen od 1985. godine gotovo sam vlada Kambodžom koja je po uredjenju ustavna monarhija.
XS
SM
MD
LG