Dostupni linkovi

Ashton u posjeti Kairu


Visoka predstavnica Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i saradnju Chaterine Ashton otputovala je u ponedjeljak u Egipat na razgovore sa zvaničnicima dok se povećava međunarodni pritisak na novi režim zbog nasilja proteklog vikenda u kome je poginulo više od 80 osoba.

Nove vlasti u toj zemlji su upozorile da će odlučno intervenisati ako demonstranti budu prekoračili pravo na miran protest.

Čak i poslije pogibije 72 osobe na protestima pristalica svrgnutog islamističkog predsjednika Muhameda Morsija u subotu, demonstranti kažu da su rješeni da nastave s, kako tvrde, mirnim protestima. Još devet osoba je poginulo u Aleksandriji, drugom egipatskom gradu po veličini.

Ured potpredsjednika Egipta saopćio je da će Ashton razgovarati s privremenim predsjednikom Adlijem Mansurom i Muhamedom el Baradejom koji je potpresjednik za međunarodne odnose, prenosi agencija AFP.

Egipatska državna agencija MENA objavila je da će Ashton razgovarati i sa članovima Mursijevog Muslimanskog bratstva i grupe Tamarod koja je organizovala masovne proteste koji su doveli do njegovog svrgavanja 3. jula u vojnom puču.
XS
SM
MD
LG