Dostupni linkovi

Mještani sela uz južnu granicu sa RH najavili nove blokade graničnog prelaza



Više stotina Čapljinaca sinoć je na jedan sat blokiralo magistralni put M -17 nedaleko graničnog prelaza Doljana kod Metkovića izazvavši saobraćajni haos pa su se stvorile dugačke kolone automobila koje su po navodima lokalnih medija dosezale do Opuzena, odosno Čapljine u BiH.

Nakon prošlonedjeljnog okupljanja i ovoga su puta stanovnici pograničnih naselja oko 19.00 sati blokirali saobraćaj kako bi iskazali nezadovoljstvo što je drugi granični prelaz Gabela prema Metkoviću izgubio status međunarodnog prelaza. Prema navodima lokalnih medija za samo sat vremena blokade, na saobraćajnici u Hrvatskoj stvorile su se kilometarske kolone, tako da je saobreaćaj u Metkoviću bio u potpunom kolapsu, a kolona vozila sezala je do Opuzena.

Prosvjednici su najavili nastavak blokada dok se ne udovolji njihovim zahtjevima te su pozvali vlasti u BiH da riješe njihove probleme.

Upozorili su i da stanovnici koji žive u blizini granice s Hrvatskom i imaju brojne veze, poslove, dijelove obitelji moraju zajedno s turistima čekati dva sata na prijelaz granice što im je umnogome otežalo svakodnevni život.

U skladu sa potpisanom sporazumu između Hrvatske i BiH o graničnim prelazima, na području Čapljine je za međunarodni saobraćaj predviđen samo jedan granični prijelaz u Doljanima na kojemu se danas prijepodne čekalo dva sata na prelaz granice s Hrvatskom.
XS
SM
MD
LG