Dostupni linkovi

Tropski talas zahvatio region


Priština u vreme vrućina
Priština u vreme vrućina
Tropski talas zahvatio je područje Zapadnog Balkana, gde je za ponedeljak u pojedinim gradovima najavljeno i više od 40 stepeni Celzijusa, a najtopliji gradovi u nedelju su bili Mostar sa 38, Podgorica sa 37, Knin i Pazin sa 36 stepeni.

Lekari savetuju građanima da piju dosta tečnosti, nose laganu odeću i ne izlažu se suncu u najtoplijem delu dana, kao i da izbegavaju izlazak iz kuće u periodu od 10 do 17 sati.

U Srbiji je prema poslednjim informacijama Republičkog hidrometeorološkog zavoda, najveća temperatura u 13 sati bila je 35 stepeni, a zabeležena je u Beogradu, Zaječaru, Paliću, Somboru i Loznici.

U Crnoj Gori je u nedelju bilo sunčano i veoma toplo vreme, a najviša dnevna temeratura bila je od 29 do 40 stepeni. Meteorolozi su najavili da će Crna Gora i narednih dana biti na udaru toplog tropskog talasa, a u Podgorici se u ponedeljak očekuju 42 stepena.

"U većini mesta, temperature će imati tropski karakter, a u pojedinim delovima Crne Gore imaće rekordne vrednosti", saopšteno je iz Hidrometeorološkog zavoda.

Najviša dnevna temperatura u Hrvatskoj bila je između 34 i 39 stepeni, a nešto niža je bila samo na planinama. Temperatura mora na Hvaru je 24, a u Puli 28 stepeni.

I u Bosni i Hercegovini situacija je slična kada je reč o vrućinama, gde se očekuje da će u ponedeljak temperatura biti do 42 stepena, a u utorak zahlađenje od oko pet do 10 stepeni.

I u Makedoniji i na Kosovu u nedelju je izrazito toplo. U Makedoniji su se najveće dnevne temperature kretale od 32 do 39 stepeni.
XS
SM
MD
LG