Dostupni linkovi

File pozvao zvaničnike BiH na razgovore u Brisel u oktobru


Novi krug razgovora sa zvaničnicima BiH o procesu pristupanja zemlje Evropskoj uniji biće održan 1. oktobra u Briselu.

Evropski komesar za proširenje Štefan File već je uputio pismo sedmorici lidera političkih partija u BiH, Socijaldemokratske partije (SDP), Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Hrvatske demokratske zajednica BiH (HDZ), HDZ 1990, Saveza za bolju budućnost (SBB), Srpske demokratske stranke (SDS) i Stranke demokratske akcije (SDA).

U Brisel bi trebalo da putuje i predsjedavajući Predsedništva BiH Željko Komišić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, premijeri Republike Srpske i Federacije BiH Željka Cvijanović i Nermin Nikšić, kao i gradonačelnik Brčko distrikta Anto Domić, javlja televizija Federacije BiH (FTV).

Razgovaraće se o ispunjavanju najvažnijih uslova koji su postavljeni pred BiH na putu ka Evropskoj uniji, a analiziraće se i dogovorena "Mapa puta" od prošle godine u kojoj je navedeno šta je sve potrebno ispuniti da bi BiH dobila status kandidata za EU.

Očekuje se da će posebna pažnja biti posvećana provedbi odluke Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu "Sejdić - Finci", kojom se trebaju poništiti odredbe u Ustavu BiH, kako bi se na izbore na višim nivoima vlasti mogli kandidovati pripadnici manjina.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG