Dostupni linkovi

Alep: Pronađena spaljena tijela 191 osobe, među kojima 15 djece


Sirijski pobunjenici su danas u mjestu Resmun Nefil u Alepu pronašli spaljena tijela 191 osobe među kojima se nalazi i 15 djece, koje su na rutalan način ubijene noževima i iz vatrenog oružja prošlog mjeseca.

Revolucionarno prelazno vijeće Sirije (SRGC) je 22. juna soapštilo da je vojska Bašara al-Asada i Hezbolaha u mjestu Sefira na jugoistoku Alepa na brutalan način usmrtila 191 civila.

Pobunjeničke jedinice su danas zauzele navedeno područje, gdje su pronašli ostatke spaljenih tijela, među kojima se nalazi 15 djece, jedna beba i nekoliko starijih osoba.

Predstavnik Nacionalnog prelaznog vijeća Sirije (SMDK) u Turskoj Halid Hoca za agenciju Anadolija je izjavio da postoji mogućnost da je Asadova vojska ubijala civile i u ostalim dijelovima zemlje nakon čega ih je zakopavala u masovne grobnice.

“Strahujemo da se diljem Sirije, a posebno na području koje kontrolišu snage Asadove vojske, nalazi veliki broj masovnih grobnica u kojima se nalaze civili i djeca”, rekao je Hoca.

Istakao je da je sirijska vojska do sada izvršila nekoliko strašnih zločina u različitim djelovima zemlje.

“Uglavnom su civili koji podržavaju pobunjenike meta napada sirijske vojske. Asadova vojska je i prije na sličan način masikrirala civile u mjestima Hula, Akrab, Tireymse i Beyda. Ali sada spaljuju tijela kako svijet ne bi vidio šta se dešava u Siriji”, kazao je Hoca.

Prema određenim podacima, u Alepu i okolini od marta 2011. godine ubijeno je 11.406 osoba.
XS
SM
MD
LG