Dostupni linkovi

Tadić:Vijeće ministra treba da produži važanje odluke u JMBG


Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Ognjen Tadić pozvao je predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevandu da produži važenje odluke o jedinstvenom matičnom broju građana (JMBG), jer situacija nakon blokiranja usvajanja zakona može trajati u nedogled.

On smatra i da Vijeće ministara „ima pravo da unedogled produži“ važenje privremene odluke o JMB-u, ali i da SDA na više načina može da također trajno onemogući donošenje tog zakona.

Stoga se, kako je kazao, odluka Vijeća ministara BiH treba da produži kako nijedno dijete ne bi bilo uskraćeno za svoj JMBG i smatra da će se to i uraditi, ukoliko se bude radilo u interesu građana.

Tadić se ipak nada da će „prestati ta politička kampanja SDA i da će u toj stranci shvatiti da čine štetu prvenstveno građanima FBiH“, jer je pitanje JMBG riješeno u RS.

On je u izjavi novinarima u Banjaluci iznio stav da pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa i procedura usvajanja zakona ne bi trebali imati vezu, jer je takva bila praksa Ustavnog suda BiH.

On smatra da SDA pravo zaštite vitalnog nacionalnog intresa koristi s namjerom da zaustavi proces usvajanja zakona, a apsurno je i to što, kako kaže, nije isključeno da će oni za taj zakon zakon ipak glasati, vjerovatno, nakon izbora 2014.

Klub Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH pokrenuo je pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa na zahtjev Vijeća ministara BiH da se Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o jedinstvenom matičnom broju razmatra po hitnom postupku.

Predstavnički dom državnog parlamenta je prošle sedmice, po hitnom postupku, usvojio prijedlog ovog zakona. Protiv su bili poslanici Stranke demokratske akcije i Stranke za BiH.
XS
SM
MD
LG