Dostupni linkovi

Kineski političar Bo suočen s optužnicom za korupciju


Kineski sud u pokrajini Shangdong pokrenuo je sudski proces protiv bivšeg člana Politbiroa Komunističke partije Kine, bivšeg kineskog ministra trgovine i jednog od najkarizmatičnijih političara te zemlje Bo Xilaija, koji se tereti za mito, korupciju i zloupotrebu ovlasti dok je obnašao visoke dužnosti.

Riječ je o jednom od najzvučnijih sudskih procesa u Kini, a optuženi Bo je prošle godine suspendovan iz članstva u Politbirou i predat Disciplinskoj partiskoj komisiji zbog "kršenja disciplinskih odredbi" partije. Komunistička partija je u septembru prošle godine isključila Boa iz članstva i predala ga istražnim sudskim organima.

Jedan od najuticajnijih kineskih političara Bo i njegova porodica prošle godine su bili akteri najvećeg političkog skandala u modernoj historiji Kine.

Agencija Anadolija navodi da je njegova supruga Gu Kailai osuđena na odloženu smrtnu kaznu zbog priznanja da je otrovala britanskog biznismena Neila Heywooda, koji je prošle godine uoči održavanja kongresa kineske partije pronađen mrtav u hotelskoj sobi u kineskom gradu Chongqingu u kojem je Bo bio čelnik Partije.

Heywood je, prema izjavi osuđene, prijetio da će ubiti njenog sina zbog poslovnog neslaganja. Imala je i pomoćnika, Zhang Xiaojuna, koji joj je donio smrtonosni pripravak, a optužena su i četverica policijskih dužnosnika, koji su navodno prikrivali njezin zločin i sabotirali istragu.

Predsjednik Kine Xi Jinping, koji na tu funkciju izabran na prošlogodišnjem historijskom kongresu Partije, po stupanju na funkciju je istakao da je korupcija najveće zlo Kine i najavio istrage svih sumnjivih poslova u zemlji. Pored novopokrenutog sudskog postupka protiv Boa, trenutno se vodi i postupak protiv zamjenika predsjednika Komisije za reforme i razvoj Kine Liu Tienana. I on se tereti za korupciju.

Bivši kineski ministar željeznica Liu Cicun je zbog korupcije već osuđen na smrtnu kaznu sa dvogodišnjom odgodom izvršenja.
XS
SM
MD
LG