Dostupni linkovi

Apel lidera Muslimanskog bratstva


Muhamed Badej, lider egipatskog pokreta Muslimansko bratstvo koji se nalazi u bjekstvu, uputio je danas apel za mirne proteste.

"Dostojanstvene egipatske mase će sačuvati na miran način svoja prava", naveo je Badej u izjavi, prenosi AFP.

On je pozvao učesnike da pokažu da se zalažu za slobodu i legitimitet, a da su protiv krvavog državnog udara.

Sunitska grupa, koju predvodi uticajni sveštenik Jusuf al-Karadavi, apelovala je na Egipćane da ne slušaju poziv komandanta vojske koji je od njih tražio da organizuju proteste kako bi podržali borbu protiv "terorizma".

Udruženje muslimanskih intelektualaca sinoć je donijelo verski dekret kojim se Egipćanima "zabranjuje da poslušaju bilo koji apel koji bi mogao rezultirati građanskim ratom ili služiti kao pokriće za nasilje vojske nad bilo kojoj strankom ili podsticanje pobune".

Komandant egipatske vojske Abdel Fatah al-Sisi pozvao je na održavanje mitinga u petak širom zemlje da bi mu se dalo ovlašćenje da se suoči s onim što je nazvao nasiljem i terorizmom nakon svrgavanja islamističkog predsjednika Muhameda Morsija.

U jučerašnjem govoru na ceremoniji za vojne diplomce, Sisi je negirao optužbe da je izdao Morsija i obećao da će se držati političkog plana koji otvara put reformi ustava i novim izborima u roku od šest mjeseci, prenio je Rojters.

Sisi, koji je predvodio vojni puč protiv Morsija 3. jula, nakon masovnih demonstracija kojima je traženo njegovo svrgavanje, rekao je da je upozorio islamističkog predsjednika da mora ili da podnese ostavku ili da raspiše referendum.

"Predsjednikovi saradnici su mi rekli da će, ako dođe do nekih problema, biti puno nasilja zbog oružanih grupa, da bi me uplašili", izjavio je Sisi.

On je rekao da njegov poziv na demonstracije u petak nije poziv na nasilje i izrazio podršku naporima za nacionalno pomirenje.
XS
SM
MD
LG