Dostupni linkovi

Izraelski ministar:Pregovori sa Palestinom mogli bi početi neredne sedmice


Izraelski ministar za energetiku Silvan Shalom rekao je u četvrtak da bi mirovni pregovori s Palestinom mogli početi naredne sedmice, iako niti jedna strana nije saopštila tačan datum.

Glasnogovornici izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa nisu komentarisali ovu izjavu, javlja Reuters.

Kako sam ja razumio, mislim da će Palestinci pristati na započinjanje pregovora naredne sedmice - rekao je Shalom tokom sastanka s palestinskim zvaničnicima na Zapadnoj obali.

Naravno ne govorim u ime Palestinaca. Ako oni odluče, pregovori bi trebali početi naredne sedmice u utorak u Vašingtonu - dodao je on.

Američki državni sekretar John Kerry saopštio je u petak da su obje strane postavile temelje za nastavak mirovnih pregovora nakon trogodišnjeg zastoja i da očekuje da će ubrzo poslati pregovarače u Vašington.

Izrael ističe da je spreman za nastavke pregovore ako Palestinci ne budu imali preduslova. Palestina je tražila da početna osnova u pregovorima budu granice od prije rata iz 1967. godine.
XS
SM
MD
LG