Dostupni linkovi

Srbija-Litvanija:Poziv Srbima na Kosovu da izađu na izbore


Vlada i država Srbija pozivaju Srbe sa Kosova da učestvuju na lokalnim izborima na Kosovu, tim prije što svi koji su tamo rođeni imaju pravo i mogu da glasaju, rekao je predsjednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović u razgovoru sa predsjedavajućim Savjeta ministara EU i šefom litvanske diplomatije Linasom Linkevičijusom.

Linkevičijus i Stefanović izrazili su nadu da će u toku šestomjesečnog predsjedavanje Litvanije Evropskom unijom do kraja godine početi pregovori Srbije o članstvu u Uniji.

Stefanović je upoznao svog gosta sa briselskim sporazumom i kosovskim pregovorima, ističući da se srpska strana ne ograničava na pregovaranje već je posvećena ispunjavanju dogovorenog, kao i da su rezultati napora Srbije provjerljivi, iako je riječ o teškim odlukama i mukotrpnom procesu.

On je istakao da je cilj Srbije ulazak u EU do 2020. godine, te ocijenio da Srbiju čeka naporan posao, pošto je počela reforme, kao i harmonizaciju zakona i propisa sa evropskim, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

Stefanović je obavijestio Linkevičijusa o usponu regionalne saradnje, kao jednom od prioriteta spoljne politike Srbije, napominjući da je uloga Srbije u regionu u prethodnih godinu dana opšte ocijenjena kao konstruktivna i značajna.

On je istakao da su prioriteti Srbije borba protiv korupcije, za šta je ova zemlja dobila potvrdu i u Evropskoj komisiji, te dodao da se očekuje da će pregovori Srbije sa EU početi poglavljima 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava, ljudska prava i reformu pravosuđa.

Linkevičijus je izrazio nadu da će Srbija započeti pregovore sa EU što prije, odnosno u vrijeme predsjedavanja Litvanije Unijom, koje ističe krajem decembra, navodeći da je impresioniran stepenom pripremljenosti Srbije za otpočinjanje pregovora u svim poglavljima.
XS
SM
MD
LG