Dostupni linkovi

SAD: odbačen prijedlog o zabrani rada špijunskog programaAmerički Predstavnički dom odbacio je prijedlog da se Agenciji za nacionalnu bezbjednost (NSA) zabrani nastavak prikupljanja podataka o telefonskim pozivima.

Poslanici su sa 217 glasova "protiv" i 205 "za" odbacili prijedlog da se NSA zabrani da prikuplja elektronske informacije.

Direktor NSA general Kit Alegzander održao je odvojene sastanke iza zatvorenih vrata sa predstavnicima republikanaca i demokrata lobirajući protiv prijedloga.

Drugi program NSA "Prizma" omogućava agenciji da prikuplja podatke o klobalnim korisnicima interneta preko devet velikih američkih provajdera.

Detalje o programima NSA za špijunažu i praćenje podataka javnosti je objavio bivši službenik te agencije Edvard Snouden, koji je u bjekstvu zatražio azil od Moskve.

Odbačeni prijedlog blokirao bi finansije namijenjene za program NSA koji prikuplja podatke o svakom pozivu koji je uputio ili je upućen prema telefonskoj mreži Sjedinjenih Američkih Država, osim ukoliko informacija nije dio određene istrage.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG