Dostupni linkovi

U Grčkoj uhapšen zakupac kompleksa Sveti Stefan - MiločerZakupac hotelskog kompleksa Sveti Stefan - Miločer, grčki brodovlasnik Viktor Restis, uhapšen je u utorak pod optužbama za pronevjeru i pranje novca, saopćili su policija i sudski zvaničnici.

Restis je tako postao jedan od nekoliko istaknutih biznismena, uhapšenih od kada je Grčka ušla u krizu.

Restis, koji, između ostalog, posjeduje flotu brodova, kao i učešće u vlasništvu jednog grčkog lista i drugih medijskih kuća, optužen je da je svoj uticaj koristio da bi osigurao pozajmice u banci FBB, kao i fondove od najmanje 500 miliona eura za pojedince i kompanije s kojima je održavao veze, navodi se u saopćenju.

Njegova porodica ima većinsko vlasništvo u malom kreditoru FBB, osnovanom početkom godine uz pomoć imovine u glavnom grčkom kreditoru, Nacionalnoj banci. Restis je uhapšen ispred svoje kancelarije u Atini, prenijela je agencija Reuters.

Teška ekonomska kriza u Grčkoj izazvala je bijes javnosti na političku i poslovnu elitu, koja se uglavnom smatra privilegovanom i korumpiranom, zbog čega je tužilaštvo pojačalo istrage slučajeva korupcije.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG