Dostupni linkovi

Bh. logoraši prvi put će posjetiti stratišta u Srbiji



Predstavnici Udruženja žrtava i svjedoka genocida, Saveza logoraša BiH, zajedno s Fondom za humanitarno pravo i Ženama u crnom posjetit će logore Šljivovica i Mitrovo polje u Srbiji.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije (MUP) su u ovom logoru od augusta 1995. do aprila 1996. godine držali više stotina bošnjačkih muškaraca iz Žepe i okoline, koji su nakon pada Žepe prešli Drinu i utočište potražili u Srbiji.

Koordinator projekta reparacije u Fondu za humanitarno pravo iz Beograda Petar Žmak potvrdio je Feni da je ovaj fond organizator ove posjete.
"Želimo da Srbija napokon prizna žrtve 90-tih godina za koje je odgovorna. Želimo da se utvrdi odgovornost svih institucija te pojedinaca koji su činili zločine u tim logorima. Želimo da se priznaju ljudi koji su pretrpjeli bilo kakvu nepravdu" - objasnio je Žmak.

Nakon osvajanja Srebrenice 14. jula 1995. godine, snage vojske RS-a su napale Žepu, drugu zaštićenu zonu UN u istočnoj BiH. Nakon pada Žepe, 30. jula 1995. godine, više od 800 bošnjačkih muškaraca, civila i vojnika, u strahu za svoje živote, pobjeglo je preko Drine u Srbiju.

Početkom decembra 1995. godine u logore su došli predstavnici Komesarijata Ujedinjenih nacija za izbjeglice koji su logorašima organizovali odlazak u treću zemlju.

U logorima Šljivovica i Mitrovo Polje zabilježene su desetine slučajeva torture i nehumanog postupanja srpskih policajaca prema bošnjačkim muškarcima, a njih šestorica su podlegli povredama. .
XS
SM
MD
LG