Dostupni linkovi

Bačević: Izvorišta vode pripadaju državi


Izvorišta vode su prirodni resurs, pripadaju državi i ne mogu se otuđiti, bez obzira da li se nalaze na parceli u privatnom vlasništvu, kaže ministar Bačević.

Ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Milan Bačević je povodom jednog oglasa na internetu gde se za veliku svotu novca nudu plac sa izvorom vode, naglasio da se može dobiti samo pravo za istraživanje vodnog resursa.

Bačević je za RTS rekao i da kod nas postoji jedna nelogičnost i da se ovaj prirodni resurs nalazi u nadležnost dva ministarstva, Ministarstva prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja i Ministarstva poljoprivrede.

Ministar je pojasnio da se zahtev za higrogeološka istraživanja podnosi Ministarstvu prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja, da taj postupak traje oko tri godine, a da se nakon toga rade elaborati o rezultatima istraživanja, rezervama vode i određivanju njenog kvaliteta i kvantiteta.

"Kada se se sve završi nadležnost se prenosi na Ministarstvo poljoprivrede gde se izdaje vodna dozvola", naglasio je Bačević.

On je dodao da je ministarstvo koje on vodi u pripremi novog zakona, koji će na jesen ući u skupštinsku proceduru, predložilo da se sve što se tiče hidrogeoloških pojava rešava u jednom ministarstvu.

Bačević je podsetio da Srbija ima respektabilan potencijal rezervnih podzemnih voda i da se započelo sa izradom katastra podzemnih voda Srbije, ali da je sve prekinuto 2000. godine.

"Za dve godine istraživanja detektovalo više od 2.000 higrogeoloških pojava, a veruje se da ih ima više od 6.000. To govori o velikim hidrogeološkim potencijalima naše zemlje kada su u pitanju podzemne vode", zaključio je Bačević.
XS
SM
MD
LG