Dostupni linkovi

Kerry sastavlja tim za mirovne pregovore na Bliskom istoku


Američki državni tajnik John Kerry sastavlja tim za mirovne pregovore na Bliskom istoku, saopćila je u utorak glasnogovornica američkog State Departmenta Jen Psaki.

Psaki nije željela ni potvrditi ni poreći izvještaje da je bivši američki ambasador u Izraelu, Martin Indyk, imenovan kao čelnik američkog pregovaračkog tima.

U Amanu u petak, po okončanju njegove šeste posjete regiji, Kerry je objavio da su se izraelski i palestinski lideri usaglasili da se vrate pregovorima koji su blokirani tri godina, podsjeća agencija AP.

Čelnik izraelskog pregovaračkog tima Tzipi Livni i njegov palestinski kolega Saeb Erakat trebaju stići u Washington u narednim danima kako bi započeli pregovore.

"Ovo je prvi put u posljednjih nekoliko godina da se pregovarači obje strane sastanu na visokom nivou", rekla je Psaki novinarima.

Međutim, ona nije mogla objaviti tačan datum nastavka pregovora, kazavši da su američki zvaničnici "u kontaktu s obje strane u posljednjih nekoliko dana".

Dodala je da će poštovati Kerryeve želje da zadrži detalje pregovore u tajnosti kako bi omogućili njihov uspjeh. Psaki je također dodala da je veoma vjerovatno da će se prvo dogovoriti dnevni red i proces nastavka pregovora, pa onda detalji.
XS
SM
MD
LG