Dostupni linkovi

Turska:Od početka protesta u parku Gezi otpuštena 22 novinara


Najmanje 22 novinara su otpuštena u vezi s protestima u parku Gezi u Istanbulu, dok su još 37 morali da sami daju otkaze, saopštilo je Tursko udruženje novinara (TGS), prenosi najtiražniji turski list na engleskom Todays Zaman.

Predsjednik istanbulskog ogranka TGS Gehan Durmuš rekao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare da su neki od najpoznatijih turskih novinara otpušteni ili primorani na otkaz od 27. maja, kada je mala grupa boraca za zaštitu sredine počela protest u glavnom istanbulskom parku Gezi, u pokušaju da spriječi vladu da u parku obnovi vojne kasarne iz otomanskog doba.

Poslije veoma oštre reakcije policije prema mirnim demonstrantima, hiljade ljudi je izašlo na ulice, a protesti su se proširili na cijelu Tursku. U njima je poginulo pet ljudi, uključujući i jednog policajca, a više od 7.000 je povrijedjeno u sukobima, prema turskim organizacijama za zaštitu ljudskih prava.

"Ova otpuštanja i ostavke su najviše u vezi s politikom cenzure koju su primenjivali neki mediji tokom protesta u parku Gezi", rekao je Durmuš i dodao da su medijski radnici učinili sve da se odupru pritisku šefova i vlade.

On je istakao da su novinari u Turskoj radili teško da bi informisali javnost, a za to su platili svojim radnim mestom.

"Neki su bili cenzurisani, nekima su zabranjene emisije. Ima čak novinara koji su bili otpušteni zbog twittova koje su postavljali. Jedan kolega je otpušten samo zato što je rekao 'zdravo' demonstrantu iz parka Gezi", rekao je Durmuš.

On je pozvao sve medijske radnike da sarađuju sa sindikatom u borbi protiv pritisaka.
XS
SM
MD
LG