Dostupni linkovi

Fukušima: Radioaktivna voda u moru


Operatori oštećene nuklearne centrale u Fukušimi priznali su prvi put da radioaktivne podzemne vode cure u more izazivajući strahovanja od kontaminacije okeana.

Priznanje je uslijedilo dan nakon što su japanski glasači izasli na birališta za gornji dom parlamenta i obezbijedili ubjedljivu većinu vladi premijera Šinzo Abea, koja zagovara ponovno puštanje u rad isključenih nuklearki.

Prošlog mjeseca Tokijska električna kompanija (TEPKO) je saopštio da je u podzemnim vodama ispod reaktora detektovao veoma toksični stroncijum-90, nus proizvod nuklearne fisije, kao i kaesijum-134, koji mogu da izazovu rak kostiju ukoliko se unese u tijelo. TEPKO je tada rekao da kontaminirana voda ne otiče u okean.

Predstavnik kompanije je danas, međutim, izjavio da oni ipak veruju da je voda otekla u more. On je pritom insistirao da će uticaj radioaktivne vode na okean biti ograničen.

"Podaci očitavanja morske vode pokazuju da nije bilo rasta nivoa radioaktivnosti", rekao je on.

Drugi predstavnik kompanije u Tokiju izvinio se na konferenciji za medije "mnogim ljudima zbog zabrinutosti, posebno stanovnicima Fukušime".

Stručnjaci za čovjekovu okolinu upozoravaju da slična curenja mogu da utiču na podmorski život i na kraju lanca za zdravlje ljudi koji jedu ribu i morske plodove.

Serija sličnih problema s curenjima i nestancima struje u oštećenoj centrali pogađali su postrojenje i ranijih mjeseci. Ovi incidenti predstavljaju dodatne udare za kompaniju koja pokušava da ubijedi javnost i vladu da može da riješi problem s curenjima radioaktivne vode iz postrojenja.
XS
SM
MD
LG