Dostupni linkovi

Bagdad:U zatvorima bijena 41 osoba


Najmanje 41 osoba ubijena u sukobima u dva zatvora u okolini Bagdada. U samoubilačkom napadu u Mosulu ubijeno najmanje 22 vojnika i tri prolaznika.

U napadu na ozloglašeni zatvor Abu Graib i na zatvor Tadži sjeverno od Bagdada s ciljem oslobađanja zatvorenika, ubijeno je najmanje 20 pripadnika iračkih snaga bezbijednosti i 21 zatvorenik, saopštili su zvaničnici.

U toku tih napada najmanje 500 zatvorenika je pobjeglo, izjavili su danas članovi iračkog parlamentarnog Odbora za bezbjednost i odbranu.

Poslanik Hakim al-Zamili rekao je agenciji Frans pres da je oko 500 "terorista" pobeglo iz Abu Graiba. Poslanik Šuan Taha napisao je na sajtu kurdske partije da je "između 500 i 1.000 pritvorenika" pobjeglo iz zatvora Tadži i Abu Graib.

Drugi koordinasani napad izvršen je na zatvor u Tadži sinoć, sjeverno od Bagdada, i trajao je oko 10 sati, pa je vojska hitno uputila pojačanje.

AFP navodi da je iračka policija saopštila da je jutros situacija stavljena pod kontrolu u oba zatvora.

Rano jutros bombaš samoubica dovezao je vozilo prepuno eksplozivom do konvoja vojnika koji su bili u vojnim vozilima u istočnom okrugu Kokčali u Mosulu na 390 kilometara sjeverno od Bagdada i aktivirao automobil-bombu i ubio najmanje 22 vojnika i tri prolaznika, dok je 14 povrijeđeno.
XS
SM
MD
LG