Dostupni linkovi

Srbija i BiH protiv prijedloga EU-a o povlašćenom uvozu proizvoda iz Hrvatske


Potpredsjednik Vlade Republike Srbije i ministar vanjske i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić razgovarao je danas u Beogradu sa ministrom za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose Bosne i Hercegovine Mirkom Šarovićem o zajedničkom stavu dvije zemlje prema Evropskoj uniji u procesima adaptacije sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) dvije države u vezi s izlaskom Hrvatske iz CEFTA-e i ulaskom te zemlje u Evropsku uniju, prenosi agencija Anadolija.

Ljajić i Šarović su se saglasili da je za dvije države neprihvatljiv prijedlog EU-a o izmjenama tih sporazuma, saopšteno je iz Vlade Srbije.

"To konkretno znači da Srbija ne prihvata da se i dalje po povlašćenim uslovima uvoze cigarete iz Hrvatske u Srbiju, što važi i za uvoz velikog broja proizvoda iz Hrvatske u BiH. Dvojica ministara će ostati pri tim stavovima, što će preneti i nadležnima u Evropskoj uniji", navedeno je u saopštenju.

Ministri Srbije i BiH su tokom današnjeg susreta dogovorili da i ubuduće koordiniraju stavove u vezi s pitanjima vezanim za procese adaptacije SSP-a Srbije i BiH sa Evropskom unijom, kao i da zajednički nastupaju u slučajevima kada je potrebna zaštita interesa privreda dviju zemalja u odnosima sa EU-om.
XS
SM
MD
LG