Dostupni linkovi

Na današnji dan je na Sarajevo prije 20 godina palo 3.777 granata


Na današnji dan, prije tačno 20 godina, 22. jula 1993. godine, na Sarajevo je palo najviše granata u jednom danu tokom opsade koja je trajala od 5. aprila 1992. do 29. februara 1996. godine. Tog dana srpska vojska ispalila je na grad 3.777 granata.

Opsada Sarajeva bila je jedna od najdužih u istoriji modernog ratovanja i najduža opsada jednog glavnog grada ikada. Trajala je tri puta duže od opsade Staljingrada, a u prosjeku je na grad ispaljivano 329 projektila dnevno. Ukupno je na Sarajevo ispaljeno blizu 50.000 tona artiljerijskih projektila.

Tokom opsade, grad je bio gotovo potpuno odsječen od ostatka države te je nastala nestašica hrane, električne energije, plina, lijekova i vode, tako da su Sarajlije znale ići do Miljacke radi napajanja, gdje su često bili izloženi vatri snajpera. Tokom opsade u Sarajevu ubijena je 11.541 osoba, među kojima 1.601 dijete. Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (MKSJ) osudio je dva srpska zapovjednika zbog opsade: to su Stanislav Galić i Dragomir Milošević.

Granate su napravile ogromnu štetu. Ubijani su ljudi, rušeni civilni, kulturni, vjerski objekti, pa čak i bolnice. Tokom opsade Sarajeva, u brdima oko grada bilo je stacionirano 120 minobacača i 250 tenkova JNA, koji su poslije dospjeli u ruke vojske Republike Srpske. Cilj im je bio mučenje glađu i demoralisanje stanovništva na najokrutnije načine. Strašan primjer je masakr na otvorenoj tržnici Markale, kada su u februaru 1994. godine granate, ispaljene sa srpskih položaja na Špicastoj stijeni, pogodile masu ljudi i uzele život 68 Sarajlija.

Opsada Sarajeva zvanično je okončana 29. februara 1996. godine.
XS
SM
MD
LG