Dostupni linkovi

Mosul: Ubijeno 25 osoba u napadu


U samoubilačkom napadu čija je meta bio konvoj vojnika u Mosulu je ubijeno najmanje 22 vojnika i tri prolaznika, a 14 je povrijeđeno.

Još četiri policajca u odvojenom napadu, a broj žrtava među iračkim snagama bezbijednosti u napadu ekstremista na dva zatvora u okolini Bagdada porastao na 27, saopštila je policija.

Rano jutros bombaš samoubica dovezao je vozilo prepuno sa eksploziva do konvoja vojnika koji su bili u vojnim vozilima u istočnom okrugu Kokčali u Mosulu na 390 kilometara sjeverno od Bagdada i aktivirao automobil-bombu.

"Bombaš samoubica pratio je konvoj, a kada se (konvoj) zaustavio na putnom pravcu, aktivirao je svoje vozilo koje je bilo odmah iza", rekao je policajac sa lica mjesta, prenela je agencija Rojters i dodala da su u odvojenom napadu ubijena još četiri policajca u Mosulu.

Rojters dodaje da je koordiniranim napadima sinoć i tokom noći na dva zatvora u blizini Bagdada ubijeno 26 vojnika i jedna policajac.

Ekstremisti su napali zatvor Abu Graibu zapadno od Bagdada u pokušaju da oslobode zatvorenike i sukobili se sa snaga bezbijednosti koji su cijele noć trajali.

Iz policije su naveli da je sedam zatvorenika pobjeglo iz Abu Graiba tokom sukoba i da su kasnije uhapšeni, dok džihadisti tvrde da je, na hiljade zatvorenika oslobođeno, navodi AFP.

Drugi koordinirani napad izvršen je na zatvor u Tadži, sjeverno od Bagdada, koji je pokrenut sinoć i trajao je oko 10 sati.

Pet bombi je odjeknulo u blizini zatvora i sukobi su potrajali tokom cijele noći, pa je vojska hitno uputila pojačanje u oba zatvora. AFP navodi da je iračka policija saopštila da je jutros situacija stavljena pod kontrolu u zatvorima Abu Graib i Tadži.
XS
SM
MD
LG