Dostupni linkovi

Crna Gora:Nastavlja se strajk zatvorenika u Spužu


Zatvorenicima, koji u Kazneno-popravnom domu spuškog zatvora štrajkuju glađu već osmi dan, pridružili su se danas osuđenici Zatvora za kratke kazne.Zatvorenici su nezadovoljni amandmanima na Prijedlog zakona o amnestiji.

Prema nezvaničnim informacijama podgoričkih "Vijesti" iz spuškog zatvora, hranu, uključujući i osuđenike koji su se pre dve noći pridružili štrajkačima, ne uzima više od 350 osuđenika Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija.

Neki od njih su tom listu rekli da su se solidarisali sa zatvorenicima iz KP doma jer smatraju da se amandmanima koje je podnio poslanik SNP-a Aleksandar Damjanović mijnja volja više od 20.000 građana Crne Gore koji su potpisali inicijativu za donošenje zakona o amnestiji.

Damjanovićevim amandmanima na Prijedlog zakona o amnestiji predviđeno je da osobe koje su već bile pomilovane to pravo ne mogu koristiti, kao ni osobe koje su osuđene za krivično djelo teško ubistvo.

Osuđenici koji štrajkuju smatraju da će, ako prođu amandmani SNP-a, zakon o amnestiji biti diskriminišući, zato što neće obuhvatati teška ubistva i teška ubistva u pokušaju.

Zatvorenici koji u Kazneno-popravnom domu štrajkuju glađu već osmi dan smatraju da nema razloga da oni osuđeni za krivično delo teško ubistvo i teško ubistvo u pokušaju budu izuzeti iz zakona o amnestiji.
XS
SM
MD
LG