Dostupni linkovi

Francuski ministar policije brani odluku o zabarni burke


Francuski ministar unutrašnjih poslova Manuel Val podržao je danas zabranu nošenja burke preko lica na javnim mjestima poslije nemira u predgrađu Pariza tokom vikenda, nakon što je policija provjerila jednu ženu.

Zakon je 2010. godine usvojila administracija predsjednika Nikole Sarkozija, a njime je zabranjeno nošenje islamskih burki i nikaba na javnim mjestima.

Policija je izvršila provjeru jednog para u pariskom predgrađu Trap, što je u petak uveče bio povod za sukobe između nekoliko stotina ljudi i policajaca. Građani su opkolili lokalnu policijsku stanicu i bacali kamenje.

U nekoliko sati nemira spaljena je jedna zgrada, a uhapšeno je šest lica.

"Policija je objavila savršeno svoj posao.Zakon o zabrani nošenja vela preko lica je u interesu žena i protiv vrijednosti koje nemaju ništa sa našom tradicijom i vrijednostima. Zakon se mora poštovati svuda", rekao je Val radiju RTL.

Predgrađe Trap danas je uglavnom mirno, nakon što je policija noćas privela dvije osobe jer su pripadnike snaga reda gađale petardama. Incident se dogodio tokom svetog muslimanskog mjeseca ramazana.

U Francuskoj živi najveća evropska muslimanska populacija, a procjenjuje se da je čini pet miliona ljudi. Ministarstvo unutrašnjih poslova procjenjuje da samo 400 do 2.000 žena nose veo, a manji broj je zbog toga novčano kažnjen.
XS
SM
MD
LG