Dostupni linkovi

SAD: Poskupeli nafta i benzin


Cena nafte je danas porasla zbog pada zaliha tog energenta u Sjedinjenim Američkim Državama.

Američka laka nafta za isporuku u avgustu poskupela je za 37 centi na 108,42 dolara za barel, dok je barel severnomorske nafte tipa "brent" na berzi u Londonu ojačao za 32 centa na 108,39 dolara.

Na rast cena nafte uticao je pad američkih zaliha od 27 miliona barela u protekle tri nedelje, jer je počela letnja sezona vožnje kada potražnja obično doseže vrhunac.

Američki vozači su suočeni sa dodatnim poskupljenjem benzina na pumpama, nakon što je prosečna cena tog naftnog derivata, samo prošle nedelje, porasla za 12 centi.

Vozači su iskusili ozbiljan šok, jer su povećana letnja tražnja, nemiri u Egiptu i prekidi u proizvodnji u SAD i drugim zemljama, podstakli rast cena sirove nafte i benzina, saopštila je Američka automobilska asocijacija (AAA), a prenosi agencija AP.

Na nacionalnom nivou, prosečna cena bezolovnog benzina je u petak bila 3,67 dolara po galonu, što je za 23 centa skuplje nego u istom periodu lane, ali i dalje znatno ispod istorijskog dnevnog maksimuma od 4,11 dolara po galonu od 17. jula 2008. godine.
XS
SM
MD
LG