Dostupni linkovi

Papa Franjo u višednevnoj posjeti Brazilu


Papa Franjo
Papa Franjo

Papa Franjo odlazi u ponedjeljak na svoje prvo putovanje u inostranstvo u svom pontifikatu, i to u Brazil, najveću katoličku zemlju u svijetu koja se još ne smiruje od neviđenog socijalnog bunta što je izbio u junu.

Papa Franjo, prvi latinsko-američki papa i isusovac u historiji, predvodit će 28. Svjetski dan mladih (JMJ) u Rio de Janeiru na kojemu se očekuje 1,5 miliona mladih hodočasnika iz 170 zemalja svijeta, uglavnom iz Latinske Amerike. Ovogodišnji JMJ se održava pod geslom "Pođite i učinite mojim učenicima sve narode". Bivši nadbiskup Buenos Airesa kojem je 76 godina, želi ujedno dati zamah Katoličkoj crkvi na tom kontinentu koja u zadnja tri desetljeća gubi utrku s protestantskim Crkvama.

U okviru susreta s mladim katolicima na plaži Copacabani i u "campusu Fidei" u Guaratibi, 40 km od Rija, Papa će posjetiti favelu, siromašni kvart, bolnički odjel za liječenje ovisnika o cracku i zatvor. Umjesto na službenim primanjima, vrijeme će radije provesti u razgovoru sa svećenicima. Više od 30.000 policajaca i vojnika mobilizirat će se za ovaj događaj koji vlasti opisuju kao "najveću sigurnosnu operaciju u historiji Rija".

Sigurnost je pojačana nakon masovnih protesta koji su uzdrmali ovog južnoameričkog orijaša usred nogometnog Kupa federacija. Stotine hiljada mladih Brazilaca protestovalo je diljem zemlje tražeći bolje javne službe, iskazujući svoju ogorčenost zbog raširenosti korupcije i protiveći se golemim troškovima za organizaciju Mundijala 2014.
XS
SM
MD
LG